Kamp Moria en Kamp Morra

Kamp Moria en kamp Morra

Op Goede Vrijdag was er een bijzonder project in Friesland te zien. Er werden in een weiland in het dorpje Morra 4.222 poppen geplaatst die symbool stonden voor alle kinderen zonder ouders in de vluchtelingenkampen van Moria. Niet toevallig was dit in Morra natuurlijk, want deze naam lijkt heel erg op Moria! Honderden mensen maakten de afgelopen maand stokpoppen, die werden ‘aangekleed’ met oude jassen, truien en vesten. Mensen kwamen uit heel Nederland om hun zelfgemaakte poppen te brengen. Ook scholen en kerken werkten mee. De kleding die de poppen dragen gaat uiteindelijk naar vluchtelingenkampen toe.
Het gebaar raakte me.
In het kamp op het Griekse eiland Lesbos zitten duizenden vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden vast, zonder enig toekomstperspectief. De regering is al verschillende keren opgeroepen iets te doen, om 500 vluchtelingen hierheen te halen. Maar er werd niet op ingegaan en het blijft angstvallig stil in de politiek rondom Moria. Zelfs de 100 toegezegde vluchtelingen zijn er tot nu toe niet gekomen. Daarom is dit kamp Morra een politiek statement. Het wil het gesprek weer op gang brengen wat wij doen aan deze schrijnende situatie. Wat als kamp Moria kamp Morra zou zijn?
Het doet me goed dat er zoveel mensen betrokken zijn bij dit project, er met hart en ziel mee bezig zijn. Meer dan 3.000 mensen hebben meegeholpen, las ik! Zo is Moria opnieuw onder de aandacht gebracht en dat is helaas nog steeds bitter hard nodig. Dat het zijn vruchten mag afwerpen!

Ds. Marjan van Hal

Gezamenlijke dienst