Afbeelding van jplenio via Pixabay

Een stille ramp

Een stille ramp

Ons werk als dominees is het afgelopen jaar volledig uitgekleed. Omdat we de kerkelijke vieringen samen hebben is dat veel minder werk. En dan ook nog digitaal. Prachtig dat het mogelijk is, maar het is een kale bedoening en we missen de gemeenschap. En verder ligt al het kringwerk en dus ook de voorbereiding daarvan stil. We investeren onze tijd in pastoraat. Daar is veel aan de hand.
Pastoraat is voor het overgrote deel onzichtbaar voor anderen. Je  gaat langs bij mensen, je belt, mailt, appt. Het afgelopen jaar door de beperkende maatregelen zien we hoe desastreus dat voor mensen kan uitpakken. Iedereen heeft er wel last van, maar als je je werk hebt en je gezin, dan is je wereld nog groot genoeg. Maar er zijn genoeg mensen voor wie het anders is. Voor wie al die buitens-huis-activiteiten het licht en de lucht in hun leven zijn.
Dat kan zijn als uitlaatklep voor een stressvolle baan, of om de luchtigheid ook binnenhuis te kunnen bewaren. Zeker als je met een gezin in huis zit.
Het kan ook zijn dat het de mogelijkheden zijn waar je nog contact hebt met anderen. En dat speelt veel bij ouderen. Je leefwereld wordt dan gewoon kleiner. Bezoek van kinderen en andere familie (zover het je gegeven is) is altijd een lichtpuntje. Daarbuiten moet je het hebben van de activiteiten die worden georganiseerd en waar je aan mee kunt doen: koersbal, een concert, zwemmen, een bridgeclub, een gesprekskring en zeker ook de kerkdienst. Hoe vaak ik het afgelopen jaar al heb gehoord dat de mensen de ontmoetingen zo missen rond de kerkdienst. ‘Ja’, zeggen ze dan ook om mij te troosten vermoed ik, ‘ook voor de dominee’.  Maar eigenlijk dus vooral voor de ontmoetingen. Het meest kostbare aan de kerkdienst is dus de ontmoeting, meer dan de preek. ’t Is maar dat je het weet.
Maar nu dit alles is weggevallen is het voor heel veel mensen heel erg stil. Er zijn dagen dat je dan niemand spreekt, niemand ziet, nergens heen kan. Langzamerhand vereenzaam je dan door de leegte. Die leegte brengt ook mee dat alles je minder zegt, je verliest de energie en de moed om nog in beweging te komen.
Dat is wat ik dus nu veel tegenkom, van adres naar adres. Mensen die ieder op eigen wijze aan het worstelen zijn om hierin overeind te blijven. Lucht en licht te vinden.
Ik kan alleen maar hopen dat we er samen iets van leren. Hoe ongelofelijk belangrijk het is om elkaar gewoon te kunnen zien, te ontmoeten en bezig te zijn met elkaar.

Ds. René Kok
 
terug

Agenda

Zomerdienst GK

01 aug 2021 om 10:00

Zomerdienst HN

08 aug 2021 om 10:00
Live te volgen via ons Youtube kanaal (onder voorbehoud)

Zomerdienst GK

15 aug 2021 om 10:00

Zomerdienst HN

22 aug 2021 om 10:00

Zomerdienst HN

29 aug 2021 om 10:00

Reguliere dienst

05 sep 2021 om 10:00

Contact


Bezoekadres:
Dorpsstraat 58
7948 BS Nijeveen
Routebeschrijving

Scriba
scribahervormdnijeveen@gmail.com

KRM Financiële administratie
krmhervormdnijeveen@gmail.com
NL33RABO0373742207

Diaconie
diaconie@hervormdegemeentenijeveen.nl
NL96 RABO 0371 8023 34

Ledenadministratie 
ledenadministratie@hervormdegemeentenijeveen.nl

Kerkhofbeheer
kerkhofbeheer@hervormdegemeentenijeveen.nl