Welkom

 
Hartelijk welkom op de website van de Hervormde Gemeente Nijeveen!

De Hervormde Gemeente Nijeveen is een kleine gemeente, altijd al geweest. Dat heeft zo zijn voordelen. Mensen zijn bij elkaar betrokken. Wat we doen blijft overzichtelijk. We hebben korte contactlijnen.
Ze is een oude gemeente: sinds 1477 kerken mensen al in ons prachtige  kerkje  aan  de Dorpsstraat. Maar, waar we trots op zijn, we zijn gemeente waar ook de jongere generatie betrokken is. En een gemeenschap waarin we zoeken om op een eigentijdse manier met elkaar  in gesprek te zijn over leven en geloven. Dat gebeurt niet alleen in het kerkgebouw, maar overal waar we samen komen en activiteiten organiseren. In alle drukte en oppervlakkigheid van het leven willen we graag met elkaar kwaliteit van leven scheppen en bewaren.

Natuurlijk is de kerk ook veranderd. De kerk is niet meer wat het geweest is. De mensen ook niet. De één kerkt het liefst alle weken, de ander heeft niets met een kerkdienst, maar is wel geïnteresseerd in gesprekskringen of juist in meer doe-activiteiten. Dat kan, want het is allemaal kerk. We zijn daarin ook steeds op zoek met elkaar. Wat is zinvol? Waar hebben we behoefte aan? Wat is belangrijk? Wat betekent het om te geloven in een God die met ons meegaat? Dat willen we met elkaar uitvinden en waar maken! Daarom blijven we ook altijd in beweging. Activiteiten stoppen, of nieuwe activiteiten beginnen. We hopen dat het u op weg helpt om te vinden wat u zoekt. In ieder geval namens ons allen: hartelijk welkom!

U kunt hier de nodige informatie vinden over wie wij waren, wie wij zijn en wie we doen.
Natuurlijk ook informatie over onze diensten en hoe u mee kunt luisteren.
Onze activiteiten doen wij zoveel mogelijk samen met onze partnergemeentes.
Ook daarover kunt u de nodige info vinden.
We hopen u graag te ontmoeten!

Nijeveen helpt OekraïneNijeveen maakt zich op voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Naast het jeugdgebouw van de kerk melden meerdere gastgezinnen zich aan. „Als we een ‘go’ hebben, hopen we dat ze het eind van de week hier zijn”, aldus woordvoerster Anja Winters.

Het begon met een telefoontje van Jan Zondag, die de kerkenraad vroeg om steun bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Waar het eindigt, weet Anja Winters niet, maar sinds zij de communicatie voor ‘Nijeveen helpt Oekraïne’ doet, staat de telefoon roodgloeiend.

De gezamenlijke kerken in Nijeveen stellen het jeugdgebouw in Kolderveen ter beschikking voor opvang van vluchtelingen. Dat was slechts het begin, vertelt Winters. „De hulp van de kerken was hartstikke mooi, maar we wilden meer draagvlak.” Vervolgens kwam steun van SCN, DOS’46 en Ondernemend Nijeveen. „Dan heb je dus een héél groot deel van Nijeveen te pakken.”

Nu komt de actie echt op gang; een afvaardiging van de werkgroep Nijeveen helpt Oekraïne bezoekt het gemeentehuis om, bijvoorbeeld, de veiligheid van het jeugdgebouw te controleren. Op de achtergrond is er overleg met het COA over praktische vragen als: hoe komen de Oekraïners daadwerkelijk in Nijeveen? „We willen de boel stroomlijnen. Voorkomen dat het een chaos wordt.”

Het regent reacties

Het enthousiasme verspreidt zich als een olievlek, merkt Winters. „De hulpvraag staat nog niet eens uit, maar het regent al reacties. In de straat waarin ik woon alleen al. Zoveel appjes, waarin mensen van alles aanbieden, bedden, kleding, je kunt het zo gek niet bedenken.”

Bovendien meldden veel inwoners van Nijeveen zich om te fungeren als gastgezin. „We richtten ons eerst op centrale opvang in Kolderveen, maar toen kwamen de gastgezinnen. Boerderijen genoeg, ruimte zat”, zegt Winters, die niet alleen kijkt naar wat de vluchtelingen nodig hebben. „Het aanbieden van ruimte is niet niks. We bieden dus ook psychologische hulp als gastgezinnen dat nodig hebben. En dat alles uit de eigen gemeenschap. Er is zoveel expertise. Waar een klein dorp groot in kan zijn. Dat gevoel.”

Vlaggen met hart laten maken en verkopen

En dan is er nog een ophanden zijnde vlaggenactie, vertelt Winters. „We hebben een vlag ontworpen met een hart in de Oekraïense kleuren. In dat hart zit een klein hartje met de Nijeveense vlag. We willen die vlaggen laten maken en verkopen. En alle opbrengst is natuurlijk voor het goede doel.”

Klik hier voor de infobrief.

Contact


Bezoekadres:
Dorpsstraat 58
7948 BS Nijeveen
Routebeschrijving

Scriba
scribahervormdnijeveen@gmail.com

KRM Financiële administratie
krmhervormdnijeveen@gmail.com
NL33RABO0373742207

Diaconie
diaconie@hervormdegemeentenijeveen.nl
NL96 RABO 0371 8023 34

Ledenadministratie 
ledenadministratie@hervormdegemeentenijeveen.nl

Kerkhofbeheer
kerkhofbeheer@hervormdegemeentenijeveen.nl